Den Oever

Den Oever

Haven LauwersoogDen Oever (gemeente Hollands Kroon) is een vissersdorp gelegen op het voormalige eiland Wieringen.
Den Oever is tevens gelegen aan de Afsluitdijk en is daarmee het enige dorp in Nederland dat aan zoet én zout water ligt.
De economie van Den Oever draait op 3 belangrijke pijlers:

Visserij
Den Oever heeft een eigen vloot van ongeveer 35 schepen. De vloot is vooral gericht op de garnalenvisserij en twinrigvisserij. De belangrijkste vissoorten die aan land worden gebracht zijn garnalen, kreeft, tong en schol en worden verhandeld in de eigen visafslag die een samenwerkingsverband met Den Helder heeft.

Industrie
Op de haven bevindt zich de Luyt Groep B.V., een toonaangevende innovatieve dienstverlener op het gebied van lieren, voortstuwing, aluminium scheepsbouw, dekmachines en filtersystemen. Dit bedrijf levert deze producten wereldwijd voor toepassingen in de maritieme sector.
Ook is zeker vermeldenswaard het bedrijf Sandfirden Technics, een mooi bedrijf dat veel tijd, geld en energie besteedt aan ontwikkeling van nieuwe innovatieve technologieën die een belangrijke rol spelen bij het realiseren van duurzame oplossingen voor mens en milieu in de maritieme sector; het ombouwen van schepen van diesel naar LNG is hier een mooi voorbeeld van.

Recreatie en toerisme
Inmiddels timmert de gemeente Hollands Kroon behoorlijk aan de weg met haar plan ‘Waddenpoort Den Oever’. De Robbentochten, het garnalenvissen, het wadlopen, en de wekelijkse zeeverse vismarkt (op zaterdag) zijn al grote publiekstrekkers maar het is de bedoeling dat de komende jaren ook riviercruiseschepen worden gefaciliteerd, dat er een Waddenbelevingspunt wordt gebouwd, dat het aantal ligplaatsen in de Waddenhaven wordt vergroot en dat Den Oever een duurzame Unesco-haven gaat worden. Ook wordt een gedeelte van de Vissershaven (anno 1900) ingericht als museumhaven, geschikt voor ons varend erfgoed.